Spanish Chinese (Simplified) Dutch English French German Italian Portuguese

Patrocinadores

Suscríbete

Te mantendremos informado de nuestras novedades. ¿Te lo vas a perder?

Síguenos

  • Facebook Page: 159561424149338
  • Twitter: PirofanWeb
  • YouTube: pirofanweb1
  • External Link: instagram.com/pirofan

Ayúdanos a mejorar"Fans del Foc" - Colaboración en el Llibret Falla San Vicente Amparo Iturbi

Compartir

La Falla San Vicente Amparo Iturbi nos solicitó nuestra colaboración en su Llibret fallero. Se trata de un texto que, como es evidente, habla de la pirotecnia en las Fallas. Pablo Navarro preparó un texto que esperamos os guste y que podéis leer en el interior de este artículo así como en el propio Llibret.

Fans del Foc


 

Escoltar trons d’avís a la llunyania, veure els colors efímers dels focs d’artifici als castells y tirar petards pel carrer són records (uns d’infància i altres de més majors) que queden grabats al cap de qualsevol Valencià. Nosaltres portem el tronar i la olor de la pólvora al ADN, i això fa que quan arriben les festes de la nostra ciutat i les seues mascletaes, ens emocionem cada volta que sentim els seus artificis.

Dir pirotècnia a Valéncia no és solament gaudir d’un tipus d’espectacle concret, sinó d’una manera molt concreta i genuïna d’entendre el foc, quasi com un estil de vida. De xicotets tots jugavem amb els amics de la comisión fallera tirant petards (eixes rodes xicotetes, els primers xinesos, els masclets, els volcanets de color…) Després sembla que en lloc de tirar petards, la activitat pirotécnica principal passà a ser anar a veure la mascletà a la Plaça de l’Ajuntament. I això no és no més anar, per que la mascletá és molt més.

La maslcetà de l’ajuntament és un complex fenòmen social, conciliador, gràcies al foc, que convoca gent diversa de divers tipus, condició social, llengua, i fins i tot arriba a convocar gent de diferents països que venen a veure i gaudir-la.

Apleguen doncs, els dies grans de les Falles al voltant del 15 de Març, i els castells de focs posen color al negre del cel per la nit, amb les seues imponents façanes de colors, formes i sorolls.

I és per tot això, que el valencià i especialmente el valencià faller, té un especial sentit d’apreciació del foc que es reflexa en la (per la gent de fora) impressionant capacitat de crítica pirotécnica. Açò és especialmente significant en la mascletà. Una mascletà ha de començar de manera suau i musical, i després d’una part més lliure de focs aeris, el foc ha de passar a terra, per engrandir-se poc a poc fins a arribar al clímax del terratremol, i donar pas finalment al bombardeig aeri, on es tracta de possar punt final al espectacle de la manera més apoteósica possible.

Apreciar un castell, en canvi, és una tarea en la que hem de deixar un poc a banda el soroll, per fixar-nos en la perfecció de les formes, els colors, la duració dels efectes, i en els dissenys dels anomenats conjunts o seccións dels focs. És veritat que, pot ser hui en dia, la gent prefereix veure les mascletats, ja que la cosa crítica d’apreciar un castell s’ha perdut un poc, però els focs a valència sempre han tingut i sempre tindràn molta qualitat.

De fet, dir Caballer o dir Brunchú, per citar noms històrics del foc a la Ciutat de València és sinònim de dir pirotècnia valenciana, i també española… i hui són molts més pirotècnies; Martí de Borriana, Europlà de Bélgida, La Valenciana, Tomàs de Benicarló.

Així doncs, us animem a tots, valencians i forasters, a gaudir de la bellesa dels focs de la nostra terra, del seu sorrol, del seu tronar i del seu olor, i a comprendre també la particular idiosincràsia de la nostra gent, que fa festa i alegría del fóc. I no oblidem, amics, que sense fóc, no es crema la Falla.

Pablo Navarro Camallonga

PiroFan.com


Artículos Relacionados

{jcomments on}

PiroFan.com

¿Eres fan de la pirotecnia y de los grandes espectáculos? ¿Te gustan las mascletàs y los fuegos artificiales? Entonces has encontrado tu web. Para los amantes del gran arte del fuego. Gracias a nosotros podrás estar al día, revivir y ver de cerca grandes espectáculos y aprender nuevas cosas.

 

Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y mostrarle publicidad relacionada con sus preferencias mediante el análisis de sus hábitos de navegación. Si continua navegando, consideramos que acepta su uso. Ver política